לתזונה לאחר האימון חשיבות רבה בשיקום הגוף לאחר האימון ובהבטחת ההתקדמות בשיפור הכושר הגופני והיכולת,אולם יש לציין כי לשאר התזונה היומית חשיבות לא פחותה בניהול אורח חיים נכון ובריא ובהשגת מטרות האימון.
מדוע יש לאכול לאחר אימון ? ומה חשיבות ההרכב התזונתי ?
המשמעות הפיזיולוגית של אימון הינה "טרואמה מבוקרת" אשר תבטיח "הערכות" ו"התארגנות" של הגוף לקראת האימון הבא.
אם נתבונן בתא שריר לאחר אימון תחת מיקרוסקופ נבחין בתגובה המזכירה פציעה כגון : מיקרו-קרעים,דימומים זעירים בסיבים ותהליכים דלקתיים.הרס מבוקר זה מוביל בסופו של דבר לבניית שרירים ומערכות לב ראיה חזקות ויעלות יותר כלומר –שיפור כושר גופני.
מכאן נקל להבין כי למזון ישנה חשיבות מכרעת בהתאוששות היעילה לאחר אימון ,כיוון שהמזון הינו "אבן הבניין " של השריר בפרט ,והגוף בכלל.
חלבון- החלבון מהווה הרכיב הדומיננטי ביותר בשריר ( חלבון 22% ,מים 70% ).לכן ברור שיש לחדש את מאגר החלבון בגוף על מנת לסייע בתהליך שיקום ובניית השריר.
פחמימות – הפחמימות הינן מקור האנרגיה המהיר והזמין ביותר בגוף וכמותן בגוף מאד מוגבלת ,סביבות 1400 קלוריות בלבד (לשם השוואה בגוף האדם אגורות עשרות אלפי קלוריות של שומנים סביבות 130000 ) ולכן יש לדאוג לחידוש מאגר הסוכר המדולדל לאחר האימון.
ויטמינים ומינרלים – לויטמינים והמינרלים תפקיר מפתח בכלל תהליכי חילוף החומרים בגוף וכמובן שאם נעלה את כלל תהליכי חילוף החומרים עקב האימון גם כמותם של הויטמינים והמינרלים תצטרך לעלות בהתאמה.כעקרון תזונה נכונה ומאוזנת אמורה לספק את הדרישה אולם בקרב אנשים וספורטאים רבים הדרישה לא ממולאת ואז מומלץ לשלב גם תוסף .
עקב הנאמר לעיל הארוחה לאחר האימון צריכה להכיל:
40-50% פחמימות
20-30% חלבונים
15-20% שומנים
לדוגמא :
מנת בשר רזה או דג + מנת אורז מלא או לחם מקמח מלא + סלט ירקות גדול עם כף שמן זית.
יש לציין שהארוחה לאחר האימון צריכה לבוא ביחס ישיר לעצימות ומשך האימון ולמטרת המתאמן ,רבים מהמתאמנים חוטאים לעצמם או על ידי דילוג על ארוחה זו לגמרי או ,מאידך גיסא ,על ידי אכילת ארוחה גדולה וכבדה מידי ביחס לאימון אותו ביצעו וביחס למטרתם. לדוגמא : אין זה נכון לאכול ארוחה כבדה וגדולה לאחר אימון אם מטרת המתאמן היא לרדת במשקל כי הרי העיקרון שעומד בבסיסה של הירידה במשקל הוא : "שמירה על מאזן אנרגטי שלילי " על מנת שהגוף יאלץ לשרוף שומן.
יש לשמור על מאזן קלורי נכון כל מקרה לגופו הן ביחס המתאים בין אבות המזון והן בכמות הקלורית בארוחה לאחר אימון בפרט ,ובתזונה היומית הכוללת בכלל.
הכותב הינו דיאטן קליני – מומחה לתזונת ספורט, מנהל מקצועי רשת FT ומרצה בכיר למקצועות התזונה והספורט במכללת וינגייט.