כידוע לכל רמה גבוהה של כול' קשורה ישירות לשכיחות מחלות לב וכלי דם כגון :אי ספיקת לב,התקף לב ושבץ מוחי.הכולסטרול הוא סוג של שומן בעל תפקידים ביולוגיים רבים וחשובים בגופינו, אולם עם זאת ברמות גבוהות מידי בדם הוא נוטה לשקוע על דפנות כלי הדם וליצור רובד משקעים מסוכן הסותם את כלי הדם.
באופן כללי רמת הכול' הכללי הרצויה היא עד 200 מ"ג לדציליטר דם ( 100 מ"ל ) ,אולם יש גם להתחשב ביחס בין הכול' ה"רע"- LDL לכול' ה"טוב" HDL - ,וליחס בין הכול' הכללי לכול' הטוב.
מעבר להקפדה תזונתית יש לפעילות הגופנית תפקיד מכריע בשמירה על רמות תקינות של כולסטרול בדם.
ברמה הישירה פעילות גופנית מעלה את ריכוז הכול' הטוב בדם ( לכול' הטוב אפקט מגן על הלב וכלי הדם ) ומורידה את ריכוז הכול' הרע.
כמו כן הפעילות הגופנית מורידה את כמות חומצות השומן הכלליות בדם (טריגליצרדים ) שגם הן נכללות בספירת הכול' הכללית .
לפעילות הגופנית תפקיד מפתח גם בוויסות רמת הסוכר בדם אשר גם לרמה זו יש קשר ליצירת והצטברות שומני הדם.
ברמה העקיפה פעילות גופנית מביאה לירידה במשקל ,עובדה המשפיעה משמעותית על רמות הכו' בדם,כעקרון רמות כול' גבוהות מאופיינות בד"כ בקרב אנשים בעלי עודף משקל ,אשר עקב עודפי השומן בגופם הכבד שלהם "יוצא מאיזון " ומתחיל לייצר כול' ושומנים אחרים בצורה בלתי מבוקרת תופעה מסוכנת זו קרויה –"כבד שומני", ומביאה להצטברות משקעי כול' ושומנים אחרים על דפנות כלי הדם המזינים את הלב ומביאה לסתימתם החלקית או המלאה.
רמות כול' גבוהות יכולות להופיע גם בקרב אנשים רזים אשר לא מקיימים אורח חיים תזונתי ופעילותי תקין.גם אנשים בעלי נטיה גנטית לייצור מוגבר של כול' יכולים לאזנו כמעט בצורה מרבית אם יקפידו לעסוק בפעילות גופנית קבועה וישמרו על תזונה נכונה.
בניגוד למה שחשבו בעבר ,מחקרים אחרונים מראים כי אפקט הורדת רמת הכו' אינו בלעדי לאימוני לב-ריאה אלה גם לאימוני כח והמלצות ארגוני הבריאות השונים היא לשלב בין אימוני כח לאימוני לב ריאה
בתדירות של בין 3 ל 4 אימונים בשבוע במשכי זמן של בין 40 ל 50 דקות לאימון.
לאימון הכח יש יתרון כפול על האימון האירובי :האחד,אימון הכח מאזן בצורה יותר טובה את רמות הסוכר בדם כיוון שחומר האנרגיה העיקרי לאימון כח נכון הוא הסוכר ,והשני אימון כח בונה מסת שרירים גבוהה יותר ,עובדה המאיצה את קצב חילוף חומרים היומי שלנו 24 שעות ביממה כולל במנוחת הגוף.
יש להקפיד על מעקב וניטור רמות השומנים בדם וכן על בדיקות לחץ דם תקופתיות ע"מ למנוע סיבוכים קליניים אשר יכולים להימנע בקלות יחסית.
וכמובן ומעל הכל יש להקפיד על פעילות גופנית סדירה ובעיקר מפוקחת ומקצועית על מנת ליהנות משיפור פיזי ,קליני ונפשי של חיי היום יום שלנו.