טאי צ'י
טאי צ''י הינה שיטת תרגול גופנית- נפשית שמקורה בסין. התרגול המרכזי בטאי צ''י מורכב מסידרה של תנועות (FORM) המבוצעות תוך כדי הליכה, בתנועה איטית, משוחררת וזורמת ככל האפשר. המתרגל מנסה לשלב את תרגול התנועות הפיזי בתרגול נפשי של הרפייה עמוקה כך שהמודעות מרוכזת בתוך התנועה עצמה.
תרגול הטאי צ''י מתחיל בתרגול יסודות. החל מתרגול הרפיה כללית, תרגול נשימה, תרגול הזרמת אנרגיה באיזורים שונים בגוף, מדיטציה, עמידות בסיסיות, תרגילי תאום נשימה ותנועה, תרגול תנועות בודדות מתוך הסידרה, ותרגול הסידרה כולה (שלבים אלה מתייחסים לתרגול טאי צ''י למטרות בריאות). באשר לתרגול טאי צ''י כאומנות לחימה קיימים שלבים נוספים רבים. המטרה של לימוד סיסטמתי הנה להגיע במשך הזמן למצב שבו ניתן לשכוח מהטכניקה ולהתרכז בחוויה. באופן טבעי התרגול מתחיל מהתמודדות עם אתגרים טכניים. בתוך כל תנועה מהסדרה קיימים רבדים רבים כמו: שחרור הגוף, יציבה נכונה, נשימה, קשר אל האדמה, מיקוד המודעות, זרימה אחידה של התנועה ועוד.
לאורך שנות הלימוד הארוכות המתרגל עובר בין מצבים של מיקוד החוויה בעת התרגול באספקט אחד לבין התמקדות בחוויה בכללותה מבלי להתייחס לפרטים שאותם היא מכילה.
האפקט הגופני נפשי של הטאי צ''י מתעצם כאשר התרגול הופך יומיומי.
בנוסף לתרגול זה, קיימים בטאי צ''י תרגולים נוספים כמו מדיטציה שמטרתה אימון במיקוד המודעות והרפיה, תרגילי צ''י קונג שמטרתם לתרגל את זרימת האנרגיה בגוף, וכן תרגילי זוגות שהדגש בהם הוא על יכולת להיות מודע לתנועת בן הזוג ולהגיב עליה באופן משוחרר וזורם ככל שניתן.
.
שלא כשיטות מזרחיות אחרות להשגת רגיעה, בריאות ושליטה על המודעות, שנחקרו לא מעט מבחינה פסיכולוגית כמו: יוגה, ומדיטציה טראנסצנדנטאלית, אומנויות הלחימה הסיניות בכלל והטאי צ''י בתוכן, לא קיבלו כמעט תשומת לב מחקרית בפסיכולוגיה. בתחום הרפואה לעומת זאת מעורר כיום הטאי צ''י יותר עניין, בעיקר כשיטה משלימה היכולה לתרום לבריאות משופרת.
טאי צ''י ובריאות
מנקודת המבט המערבית לצורת התנועה הייחודית של הטאי צ''י יתרונות רבים. לתנועות הזורמות והחופשיות השפעה משחררת על השרירים המפרקים והגידים, תנועות האגן והנשימות גורמות לעיסוי האיברים הפנימיים ושחרור מערכת הנשימה. מחקרים שנערכו בסין ובמערב, גילו כי לצורת הריכוז המיוחדת של הטאי צ''י, המשלבת מדיטציה ותנועה, השפעה ישירה על תפקוד מערכת העצבים המרכזית והשפעה מרפאת לסימפטומים הקשורים למתח נפשי, כמו בעיות במערכות העיכול, הלב, לחץ דם ונשימה. מנקודת המבט של הרפואה הסינית, נחשב הטאי צ''י, בנוסף למספר תרגילי צ''י קונג אחרים, כתרגול אידיאלי לשמירה על הבריאות, ואף לריפוי מספר רב של מחלות. הרפואה הסינית רואה את גוף האדם כמערכת של תפקודים אנרגטיים הקשורים ברובם לאיברים הפנימיים, ושל ערוצי אנרגיה, המקשרים בין תפקודים אלה ובין הפנים והחוץ. גורמים חיצוניים ופנימיים כמו אקלים (קיצוני או משתנה), תזונה לקויה, והתנהגות רגשית (הדחקה ומצבי רוח קיצוניים) עלולים לגרום לחוסר איזון בתפקודי האיברים ולחסימות בערוצי האנרגיה ובכך להביא למחלה. תרגול הטאי צ''י משפיע בצורה ישירה על זרימת האנרגיה בגוף, מסייע בפתיחת ערוצי האנרגיה, איזון האיברים הפנימיים והעלאת רמת האנרגיה, ובכך מחזק את תפקוד מערכות ההגנה והריפוי הטבעיות של הגוף.
טאי צ'י בסין
מחקרים רבים פורסמו בעולם המערבי, בסין ובמדינות המזרח על השפעה חיובית רבה של שיטת טאי צ'י על בריאות האדם. ולא בכדי מיליוני סינים עושים טאי צ'י על בסיס יומי קבוע – מתרגלים קאטות טאי-צ'י צ'ואן בבוקר, בהפסקה בעבודה, לפני השינה. הם מתרגלים כיחידים בבית, בקבוצות בפארקים, ביחד במקומות העבודה. ממשלת סין מעודדת את הפעילות הקשורה לתרגול טאי צ'י, כי היא משפרת את בריאות האוכלוסייה וע"י כך מורידה את ההשקעה ברפואה (כמות רופאים, תרופות, מקומות בבתי-חולים), מקטינה מספר ימי מחלה אצל עובדים, משפרת אווירה כללית במדינה.
אמנות הטאי-צ'י צ'ואן מבוססת על פילוסופיה טאואיסטית ועל רפואה סינית. היסודות הם - תורת המרידיאנים, שליטה ואיזון של אנרגיה פנימית, עקרון חמשת האלמנטים (אש, עץ, אדמה, מים ומתכת), השינוי התמידי והאיזון בין התהליכים המנוגדים שביסוד קיומנו - "יין" ו"יאנג".
היעד העיקרי של לימוד טאי-צ'י צ'ואן הוא השגת איזון ברבדים השונים של תפקוד האדם, כמו תנועה, הבעת רגשות, חשיבה, תקשורת בין אישית, וכמובן בתחום הבריאות הפיזית - תפקוד מאוזן של כל מערכות הגוף ותאום ביניהן.
לימוד הטאי צ''י
התרגול המרכזי, מעבר להבדלי גישה וסגנון הוא הסדרה .(form)המתרגל לומד סדרה של תנועות המבוצעות תוך כדי הליכה. לאחר שמושגת שליטה טכנית בסיסית בביצוע תנועה מסוימת או סדרה של תנועות, לומד המתרגל להטמיע בתוך המסגרת החיצונית של התנועה את עקרונות הטאי צ''י, ובכך "להחיות" את התנועה, ולהגיע אל הצדדים הפנימיים של האמנות. הלימוד הנובע מתרגול הסדרה הוא אין סופי, בעת ביצוע הסדרה לומד המתרגל יציבה נכונה, שיווי משקל, שחרור, מודעות לגוף, ריכוז מתוך שלווה ויסודות נוספים. ביצוע יום יומי של הסדרה מביא להשגת היתרונות הפיזיים והנפשיים של האמנות, ומהווה לימוד יום יומי של עקרונות הטאי צ'י.
לימוד טאי-צ'י צ'ואן הוא דרך מהנה ויעילה לבריאות, לגילוי עצמי, לאיזון פיזי, רגשי ונפשי, להחזרת נעורים, לחיזוק הביטחון העצמי ועוד.
מתאים לכל גיל ולכל מצב פיזי, יעיל מאוד לשיקום נפגעים.